Bergabacken AB

Tillbaka!

Bergabacken Pelargonmuseum

För mer än 20 år sedan åkte jag till England och fyllde resväskor med annorlunda pelargoner. En ny pelargonvärld öppnade sig med vilda arter från Sydafrika, doftpelargoner, änglapelargoner, stjärnpelargoner, fågeläggspelargoner, äggskalspelargoner, rosenpelargoner, små miniatyrer och ... listan tycktes vara oändling. Alla hade namn och vissa även årtal 'Appleblossom Rosebud' 1870.

 

Jag hade redan en del pelargoner som jag fått av min mor och äldre damer i grannskapet. Nu började jag samla, dokumentera och försöka bevara vårt svenska pelargonarv.

 

År 2017 blir det 22:a året som jag har möjlighet att dela med mig av min pelargonsamling. Jag bevarar och utökar ständigt min samling av gamla svenska pelargoner - ett kulturarv. Det är alltid lika spännande att få ett nytt pelargonskott, höra historien om var den kommer ifrån och hur den har bevarats av omsorgsfulla händer genom decennier. När jag inte har lyckats lista ut det ursprungliga namnet så har jag tagit ett förnamn eller ortsnamn som anknyter till givaren eller det namn som givaren redan har på pelargonen. Historien om de gamla pelargonerna finns att läsa på museet.

 

I växthusen finns, förutom de annorlunda pelargonerna jag såg i England, även gamla storblommiga streptocarpus (kornettblomma) och bladkaktusar. Sticklingar finns i butiken.

 

Under adventshelgerna 2017 visades en Amaryllis-utställning av vanliga och ovanliga sorter. Jag planerar

att även 2018 ha en utställning samt försäljning av diverse

julpynt, klappar och självklart amaryllisar.

Pia Walldau

Välkomna